ASÜ Veteriner Fakültesi Projesine TÜBİTAK Desteği

Eğitim 13.03.2025 - 09:48, Güncelleme: 13.03.2025 - 09:48 5325 kez okundu.
 

ASÜ Veteriner Fakültesi Projesine TÜBİTAK Desteği

(ASÜ) Veteriner Fakültesi’nde yürütülen önemli bir araştırma projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

ASÜ Veteriner Fakültesi Projesine TÜBİTAK Desteği Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi’nde yürütülen önemli bir araştırma projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı. ASÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Karaşahin ve Yüksek Lisans Öğrencisi Sidarhan Yatçı’nın ortaklaşa yürüttüğü "Kuersetinin İn Vitro Sığır Embriyo Gelişimi ve Kalitesi Üzerine Biyolojik Etkilerinin Araştırılması" isimli proje, TÜBİTAK 1002 programı kapsamında desteklenecek. Proje, büyükbaş hayvanlarda yaygınlaşan İn Vitro Fertilizasyon (IVF) teknolojisinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. #Büyükbaş Hayvancılığında Genetik İyileştirme ve IVF'nin Rolü Prof. Dr. Karaşahin, projenin önemine vurgu yaparak, "Ülkemizde büyükbaş hayvan yetersizliği ve kalitesizliği sorununu çözmek için genetik olarak üstün hayvanların korunması ve geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktada in vitro fertilizasyon ve embriyo transferi kritik bir rol oynuyor." ifadelerini kullandı. #Oksidatif Stres ve Antioksidanların Önemi Araştırmanın odak noktasında ise IVF süreçlerinde karşılaşılan oksidatif stres sorunu yer alıyor. Prof. Dr. Karaşahin, "İn vitro embriyo kültür ortamlarında oksidatif stres, embriyo gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Antioksidan bileşiklerin kullanımı bu stresi azaltma potansiyeli taşısa da, hangi antioksidanın ve dozajının en uygun olduğu henüz tam olarak belirlenemedi." şeklinde konuştu. #Kuersetin ile Güvenli ve Etkili Çözüm Arayışı Proje kapsamında, doğal bir antioksidan olan kuersetinin düşük dozlarda in vitro kültür ortamına eklenmesiyle oosit gelişimi üzerindeki etkileri incelenecek. Araştırmacılar, bu çalışma ile hem oksidatif stresle mücadelede güvenli ve etkili bir çözüm sunmayı hem de IVF sistemlerinde antioksidan kullanımına ilişkin dozaj sorunlarına katkıda bulunmayı hedefliyor. Bu proje, büyükbaş hayvancılığında genetik iyileştirme çalışmalarına önemli bir destek sağlayabilir.
(ASÜ) Veteriner Fakültesi’nde yürütülen önemli bir araştırma projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

ASÜ Veteriner Fakültesi Projesine TÜBİTAK Desteği

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi’nde yürütülen önemli bir araştırma projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

ASÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Karaşahin ve Yüksek Lisans Öğrencisi Sidarhan Yatçı’nın ortaklaşa yürüttüğü "Kuersetinin İn Vitro Sığır Embriyo Gelişimi ve Kalitesi Üzerine Biyolojik Etkilerinin Araştırılması" isimli proje, TÜBİTAK 1002 programı kapsamında desteklenecek. Proje, büyükbaş hayvanlarda yaygınlaşan İn Vitro Fertilizasyon (IVF) teknolojisinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

#Büyükbaş Hayvancılığında Genetik İyileştirme ve IVF'nin Rolü

Prof. Dr. Karaşahin, projenin önemine vurgu yaparak, "Ülkemizde büyükbaş hayvan yetersizliği ve kalitesizliği sorununu çözmek için genetik olarak üstün hayvanların korunması ve geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktada in vitro fertilizasyon ve embriyo transferi kritik bir rol oynuyor." ifadelerini kullandı.

#Oksidatif Stres ve Antioksidanların Önemi

Araştırmanın odak noktasında ise IVF süreçlerinde karşılaşılan oksidatif stres sorunu yer alıyor. Prof. Dr. Karaşahin, "İn vitro embriyo kültür ortamlarında oksidatif stres, embriyo gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Antioksidan bileşiklerin kullanımı bu stresi azaltma potansiyeli taşısa da, hangi antioksidanın ve dozajının en uygun olduğu henüz tam olarak belirlenemedi." şeklinde konuştu.

#Kuersetin ile Güvenli ve Etkili Çözüm Arayışı

Proje kapsamında, doğal bir antioksidan olan kuersetinin düşük dozlarda in vitro kültür ortamına eklenmesiyle oosit gelişimi üzerindeki etkileri incelenecek. Araştırmacılar, bu çalışma ile hem oksidatif stresle mücadelede güvenli ve etkili bir çözüm sunmayı hem de IVF sistemlerinde antioksidan kullanımına ilişkin dozaj sorunlarına katkıda bulunmayı hedefliyor. Bu proje, büyükbaş hayvancılığında genetik iyileştirme çalışmalarına önemli bir destek sağlayabilir.

Aksaray HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aksaraywebtv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.