TARIMDA YENİ DESTEKLEME MODELİ HAYATA GEÇİYOR!

Ekonomi 29.08.2024 - 20:11, Güncelleme: 29.08.2024 - 20:16 4303 kez okundu.
 

TARIMDA YENİ DESTEKLEME MODELİ HAYATA GEÇİYOR!

Aksaray İl Tarım Müdürlüğü çiftçiyi uyardı, Resmi gazete yayınladı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda güvencesi için yeni bir destekleme modeli devreye alındı. Bu model, verimliliğive çevreciliği artırmayı hedefliyor.

TARIMDA YENİ DESTEKLEME MODELİ HAYATA GEÇİYOR! Türkiye'nin tarım sektörüne yönelik 2025-2027 yılları arasındaki bitkisel üretime ve diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin karar, 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda güvencesi için yeni bir destekleme modeli devreye alındı. Bu model, verimliliğive çevreciliği artırmayı hedefliyor. Önceki programlardan farklı olarak 3 yıllık bir zaman dilimini kapsayacak şekilde tasarlanan yeni destekleme sistemi, daha sade ve etkin olarak kurgulanmış.Üreticiye gelecek planlaması yapabilme imkanı sunmak için destekler her yıl yeniden belirlenecek. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme olmak üzere üç ana dalda destek sağlanacak. 1- TEMEL DESTEKLER Yeni model ile üretilen ürünlere göre farklı destek katsayıları uygulanacak. 2025 için belirlenen dekar başına destek katsayı değeri 244 TL olacak. Bu temel destek, mazot ve gübre maliyetlerinin bir kısmının karşılanmasını sağlayacak. Örneğin, arpa ve buğdayüreticisi çiftçiler dekar başına 317,2 TL, ayçiçeği ve soya gibi ürünler üretenler ise 366 TL destek alacak. 2- PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen kapsamdaki ürünlere ek destekler verilecek. Suyun kısıtlı olduğu havzalarda, belirli ürünleri üreten çiftçilere ilave yeraltı su kısıtlı destek ödemesi yapılacak. Bu desteğin amacı, mazot ve gübre maliyetlerinin tamamının veya yarı yarıya karşılanmasıdır. 3- ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEĞİ Ayrıca, sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları gibi çeşitli alanlarda destekler devam edecek. Örneğin, biyolojik mücadele desteği %50 artırılarak 3.825 TL/da'ya, paket destek ise 1.305 TL/da'ya çıkarılmıştır. Lisanslı depolara verilen kira desteği, Tarım Bakanlığı tarafından belirlenen tarifenin %75'i şeklinde uygulanacak. Çiftlik Muhasebe Veri Ağına katılım ve Tarımsal Yayım Danışmanlık desteği de artırıldı. Bu kapsamlı destekleme modeli, Türkiye'de tarım sektörünün rekabet gücünü artırma ve sürdürülebilir üretim pratiklerinin yaygınlaştırılması hedefleri doğrultusunda hayata geçirilmiştir.
Aksaray İl Tarım Müdürlüğü çiftçiyi uyardı, Resmi gazete yayınladı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda güvencesi için yeni bir destekleme modeli devreye alındı. Bu model, verimliliğive çevreciliği artırmayı hedefliyor.
TARIMDA YENİ DESTEKLEME MODELİ HAYATA GEÇİYOR!

Türkiye'nin tarım sektörüne yönelik 2025-2027 yılları arasındaki bitkisel üretime ve diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin karar, 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda güvencesi için yeni bir destekleme modeli devreye alındı. Bu model, verimliliğive çevreciliği artırmayı hedefliyor.

Önceki programlardan farklı olarak 3 yıllık bir zaman dilimini kapsayacak şekilde tasarlanan yeni destekleme sistemi, daha sade ve etkin olarak kurgulanmış.Üreticiye gelecek planlaması yapabilme imkanı sunmak için destekler her yıl yeniden belirlenecek. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme olmak üzere üç ana dalda destek sağlanacak.

1- TEMEL DESTEKLER

Yeni model ile üretilen ürünlere göre farklı destek katsayıları uygulanacak. 2025 için belirlenen dekar başına destek katsayı değeri 244 TL olacak. Bu temel destek, mazot ve gübre maliyetlerinin bir kısmının karşılanmasını sağlayacak. Örneğin, arpa ve buğdayüreticisi çiftçiler dekar başına 317,2 TL, ayçiçeği ve soya gibi ürünler üretenler ise 366 TL destek alacak.

2- PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen kapsamdaki ürünlere ek destekler verilecek. Suyun kısıtlı olduğu havzalarda, belirli ürünleri üreten çiftçilere ilave yeraltı su kısıtlı destek ödemesi

yapılacak. Bu desteğin amacı, mazot ve gübre maliyetlerinin tamamının veya yarı yarıya karşılanmasıdır.

3- ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEĞİ

Ayrıca, sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları gibi çeşitli alanlarda destekler devam edecek. Örneğin, biyolojik mücadele desteği %50 artırılarak 3.825 TL/da'ya, paket destek ise 1.305 TL/da'ya çıkarılmıştır.

Lisanslı depolara verilen kira desteği, Tarım Bakanlığı tarafından belirlenen tarifenin %75'i şeklinde uygulanacak. Çiftlik Muhasebe Veri Ağına katılım ve Tarımsal Yayım Danışmanlık desteği de artırıldı.

Bu kapsamlı destekleme modeli, Türkiye'de tarım sektörünün rekabet gücünü artırma ve sürdürülebilir üretim pratiklerinin yaygınlaştırılması hedefleri doğrultusunda hayata geçirilmiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aksaraywebtv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.