Manastır Vadisi'nin Gizemli Sivİşİi Kilisesi Açığa Çıkıyor!

Dünya 04.03.2024 - 13:39, Güncelleme: 04.03.2024 - 14:03 8678+ kez okundu.
 

Manastır Vadisi'nin Gizemli Sivİşİi Kilisesi Açığa Çıkıyor!

Kapadokya'nın Kayıp Hazinesi: Aksaray Güzelyurt'ta Tarih Yazan Manastır Vadisi'nin Gizemli Sivişli Kilisesi Açığa Çıkıyor!

Kapadokya'nın Kayıp Hazinesi: Güzelyurt'ta Tarih Yazan Manastır Vadisi'nin Gizemli Sivişli Kilisesi Açığa Çıkıyor! Kapadokya'nın Gizli Hazinesi: Güzelyurt Manastır Vadisi'nin Muazzam Mirası Aksaray'ın, dünyaca ünlü Kapadokya bölgesinin bir parçası olan ve en dikkat çekici mekanlarından biri olan Güzelyurt (Gelveri) ilçesi, ziyaretçilere büyüleyici bir görsellik sunuyor. Güzelyurt, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Selime Katedrali, Kilise Camii, Sivişli Kilise, Kızıl Kilise, Yüksek Kilise, Gelveri evleri ve peribacalarıyla turistlerin ilgisini çekiyor. Manastır Vadisi, Güzelyurt'un kalbinde yer almakta ve 5.5 kilometrelik bir uzunluğa sahip. Kayalara oyulmuş kiliseler, şapeller ve yeraltı şehirlerinden oluşan bu vadi, Bizans döneminin izlerini günümüze taşıyor. Kilise Camii, Sivişli, Kalburlu, Kömürlü, Çömlekçi Kiliseleri gibi pek çok tarihi yapı, vadi boyunca ziyaretçilerin keşfine açık durumda. Bu yapılar içinde Sivişli Kilisesi'nin önemli bir yeri bulunuyor. Sivişli Kilisesi, 10. ve 11. yüzyıllarda Bizans Dönemi'ne tarihleniyor ve bugün bile geçmişte yapılmış fresklerinin bir kısmı hala görülebiliyor. 1924'teki nüfus mübadelesine kadar aktif olarak kullanılan kilise, daha sonra çömlek atölyesi olarak işlev görmüş. 1887 yılında restore edilen kilisede, 2019 yılında Aksaray Müze Müdürlüğünce de kısmi restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları yapıldı. Kilisenin dört büyük kaya sütunu üzerinde yer alan merkezi bir kubbe ve bu kubbeye bağlı dört ayrı bölüm bulunmaktadır. Kubbenin ortasında Hz. İsa ve Hz. Meryem'in portreleri, kenarlarında ise havarilerin resimleri yer almakta. Narteks olarak adlandırılan giriş kısmı ise kesme taşlardan inşa edilmiştir ve sol yana meyilli bir taş oluktan dışarı akmakta olan su, kiliseye özel bir atmosfer katıyor. Kilisenin çevre düzenlemesi de dikkat çekiyor. Kaya mezarları ve oyma mekânlar, kilise etrafını zenginleştiriyor; merdivenler ve teraslamalar ise ziyaretçilere farklı seviyelerde keşif imkanı sunuyor. Dar bir tonozlu yol, kilisenin üstüne çıkanları karşılıyor ve buradan Manastır Vadisi'nin geniş bir perspektifi seyredilebiliyor. Bu tarihi mekan, Kapadokya'nın geçmişine tanıklık etmek ve büyüleyici manzaraların tadını çıkarmak isteyen herkesi bekliyor.  
Kapadokya'nın Kayıp Hazinesi: Aksaray Güzelyurt'ta Tarih Yazan Manastır Vadisi'nin Gizemli Sivişli Kilisesi Açığa Çıkıyor!

Kapadokya'nın Kayıp Hazinesi: Güzelyurt'ta Tarih Yazan Manastır Vadisi'nin Gizemli Sivişli Kilisesi Açığa Çıkıyor!

Kapadokya'nın Gizli Hazinesi: Güzelyurt Manastır Vadisi'nin Muazzam Mirası



Aksaray'ın, dünyaca ünlü Kapadokya bölgesinin bir parçası olan ve en dikkat çekici mekanlarından biri olan Güzelyurt (Gelveri) ilçesi, ziyaretçilere büyüleyici bir görsellik sunuyor. Güzelyurt, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Selime Katedrali, Kilise Camii, Sivişli Kilise, Kızıl Kilise, Yüksek Kilise, Gelveri evleri ve peribacalarıyla turistlerin ilgisini çekiyor.



Manastır Vadisi, Güzelyurt'un kalbinde yer almakta ve 5.5 kilometrelik bir uzunluğa sahip. Kayalara oyulmuş kiliseler, şapeller ve yeraltı şehirlerinden oluşan bu vadi, Bizans döneminin izlerini günümüze taşıyor. Kilise Camii, Sivişli, Kalburlu, Kömürlü, Çömlekçi Kiliseleri gibi pek çok tarihi yapı, vadi boyunca ziyaretçilerin keşfine açık durumda.



Bu yapılar içinde Sivişli Kilisesi'nin önemli bir yeri bulunuyor. Sivişli Kilisesi, 10. ve 11. yüzyıllarda Bizans Dönemi'ne tarihleniyor ve bugün bile geçmişte yapılmış fresklerinin bir kısmı hala görülebiliyor. 1924'teki nüfus mübadelesine kadar aktif olarak kullanılan kilise, daha sonra çömlek atölyesi olarak işlev görmüş. 1887 yılında restore edilen kilisede, 2019 yılında Aksaray Müze Müdürlüğünce de kısmi restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları yapıldı.



Kilisenin dört büyük kaya sütunu üzerinde yer alan merkezi bir kubbe ve bu kubbeye bağlı dört ayrı bölüm bulunmaktadır. Kubbenin ortasında Hz. İsa ve Hz. Meryem'in portreleri, kenarlarında ise havarilerin resimleri yer almakta. Narteks olarak adlandırılan giriş kısmı ise kesme taşlardan inşa edilmiştir ve sol yana meyilli bir taş oluktan dışarı akmakta olan su, kiliseye özel bir atmosfer katıyor.



Kilisenin çevre düzenlemesi de dikkat çekiyor. Kaya mezarları ve oyma mekânlar, kilise etrafını zenginleştiriyor; merdivenler ve teraslamalar ise ziyaretçilere farklı seviyelerde keşif imkanı sunuyor. Dar bir tonozlu yol, kilisenin üstüne çıkanları karşılıyor ve buradan Manastır Vadisi'nin geniş bir perspektifi seyredilebiliyor. Bu tarihi mekan, Kapadokya'nın geçmişine tanıklık etmek ve büyüleyici manzaraların tadını çıkarmak isteyen herkesi bekliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aksaraywebtv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.