REKTÖR ARIBAŞ : HEP BİRLİKTE CUMHURİYET’E SARILACAĞIZ VE YÜKSELTECEĞİZ
REKTÖR ARIBAŞ : HEP BİRLİKTE CUMHURİYET’E SARILACAĞIZ VE YÜKSELTECEĞİZ
“100’üncü Yılında Cumhuriyet” başlıklı panelde Cumhuriyet fikrinin gelişimi, ilanı ve sonrasındaki süreçler farklı perspektiflerden ele alındı.
“100’üncü Yılında Cumhuriyet” başlıklı panelde Cumhuriyet fikrinin gelişimi, ilanı ve sonrasındaki süreçler farklı perspektiflerden ele alındı.
HEP BİRLİKTE CUMHURİYET’E SARILACAĞIZ VE YÜKSELTECEĞİZ
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü münasebetiyle bir panel düzenledi. “100’üncü Yılında Cumhuriyet” başlıklı panelde Cumhuriyet fikrinin gelişimi, ilanı ve sonrasındaki süreçler farklı perspektiflerden ele alındı.
Türkiye Cumhuriyeti 100 Yaşında
ASÜ Konferans Salonu’ndaki etkinlikte Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş bir selamlama konuşması yaptı. Türk milletinin ikinci yüzyılda, birinci yüzyıldan aldığı ilham ve güçle bilimi, teknolojiyi ve sanatı önceleyerek muasır medeniyetleri aşacağına dikkat çeken ASÜ Rektörü, bunu sağlayabilmek için Cumhuriyet’i ve kuruluş süreçlerini çok iyi anlamak gerektiğini belirtti. Tarih boyunca Türk milletinin kendisine her zaman büyük hedefler koyduğunu ve 16 büyük devlet kurduğunu ifade eden Rektör Arıbaş, “Gelinen son noktada gözbebeğimiz, canımız, vatanımız Türkiye Cumhuriyeti kuruldu ve Allah’ın izniyle ilelebet payidar kalacaktır” dedi. Kuruluş sürecinin hiç de kolay olmadığını anımsatan Prof. Arıbaş, “Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra memleket harap bir vaziyetteydi, orduları dağılmıştı ve yoksulluk içindeydi… Ama ecdadımız geçmişinden aldığı güçle, inançla, imanla ve vatan sevgisiyle destansı bir mücadele verdi. Tarihler 29 Ekim 1923’ü gösterdiğinde, Türk Devleti’nin yönetim biçiminin Cumhuriyet olduğu tüm dünyaya ilan edildi. Bugün Cumhuriyet’in 100’üncü yılındayız, mutluyuz ve gururluyuz” dedi. Rektör Alpay Arıbaş, aziz milletin her daim Cumhuriyet’e sahip çıktığını ve bunun en yakın örneğinin 15 Temmuz’da görüldüğünü de belirterek, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Milletimiz o gece Cumhuriyet’e kasteden hainleri nasıl bertaraf ettiyse, bundan sonra da gelebilecek herhangi bir ihaneti aynı şuur ve bilinçle bertaraf edecektir. Hep birlikte Cumhuriyet’e daha fazla sarılacağız, sahip çıkacağız ve yükselteceğiz… Bizlere Cumhuriyet’i armağan eden başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyoruz.”
Cumhuriyet İnsan Olmak Demektir
Yapılan açılış konuşmasının ardından ASÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Aygün’ün modere ettiği panele geçildi. Panel açılışında Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümüne erişmenin heyecanını ve gururunu yaşadıklarını söyleyen Prof. Aygün, Türkiye Cumhuriyeti’nin, milletin maziden atiye uzanan yolculuğu, köklü tarihin ve kadim değerlerin son durağı olduğunu belirtti. Cumhuriyet’in, zalimin karşısında, mazlumun yanında yer almak anlamına geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Necmettin Aygün, “Cumhuriyet, aydın, mütefekkir ve cemiyetin meseleleriyle bağını her zaman diri tutan insan demektir. Cumhuriyet, fazilettir, erdemdir. Bu münasebetle Türkistan’dan Balkanlara, Deşt-i Kıpçak’tan Yemen’e uzanan coğrafya ile dertlenmek demektir. Cumhuriyet, insan olmak demektir. Cumhuriyet, omuzlarında cepheye mermi taşıyan nenelerimiz, düşman mermisine göğsünü siper eden Mehmetçik demektir. Cumhuriyet, İstanbul’un işgalinde, Boğazı dolduran düşman gemilerini görünce ‘Geldikleri gibi giderler!’ diyebilmektir. Cumhuriyet, ‘Ya istiklal ya ölüm!’ diyebilmektir. Cumhuriyet, ‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk demektir” dedi. Açılış konuşmalarının ardından ilk panelist ASÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Tuğluoğlu, “Türkiye’de Cumhuriyet Fikrinin Gelişimi ve Cumhuriyet’in İlanı” başlıklı bir sunum yaptı. Hemen ardından Prof. Dr. Cihat Yıldırım “Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Vizyonu” ve Doç. Dr. Osman Okumuş da “Cumhuriyet’in Eğitim İdeali” hususlarında bilgiler verdi. Son panelist Dr. Öğr. Üyesi Şerife
Şimşek ise “Cumhuriyet’in Din Tasarımına Halk Egemenliği Açısında Bakmak” başlıklı bir konuşma yaptı.
Salonun tamamen dolduğu etkinliği Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Köse ve Prof. Dr. Yavuz Selim Çakmak ile bazı kurum müdürleri, öğrenciler ve akademisyenler takip etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.