"Avrupa'ya İhracatçılar Dikkat: OSB'den Karbon Düzenlemesi Alarmı!"

Ekonomi 11.03.2024 - 15:34, Güncelleme: 11.03.2024 - 15:34 24211+ kez okundu.
 

"Avrupa'ya İhracatçılar Dikkat: OSB'den Karbon Düzenlemesi Alarmı!"

Avrupa Birliği'nin Karbon Ayak İzi Uygulamaları Türk İhracatçıları için Önemli Bir Dönemeç Olacak

"Avrupa'ya İhracatçılar Dikkat: OSB'den Karbon Düzenlemesi Alarmı!"   Avrupa Birliği'nin Karbon Ayak İzi Uygulamaları Türk İhracatçıları için Önemli Bir Dönemeç Olacak   Avrupa Birliği'nden, özellikle endüstriyel işletmelere yönelik olarak ciddi bir uyarı geldi. Sanayi faaliyetlerinden doğan karbondioksit ve diğer gaz emisyonları, yani karbon ayak izi, artık daha yakından takip edilecek. Bu kapsamda 2019 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Yeşil Mutabakat çerçevesinde belirli hedefler belirlendi. 2030 yılını kapsayan Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, yenilenebilir enerjiye geçişi, çevre dostu ekonomilerin inşasını ve biyoçeşitliliğin korunmasını hedefliyor. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan işletmeler için de yeni maliyetler ve rekabet koşulları ortaya çıkıyor. Özellikle çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre ve elektrik sektörleri gibi karbon yoğun sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için bir geçiş süreci başlatıldı. 2023'ten 2025'e kadar sürecek bu dönem, 2026 yılından itibaren yeni düzenlemelerin tam anlamıyla uygulanmasını öngörüyor. İlgili sektörde faaliyet gösteren ihracatçı işletmelerin, sınırda Karbon ayak izi emisyon raporu sunmaları gerekecek. Yakın gelecekte tekstil ve kimya sektörlerinin de sisteme dahil edilmesi bekleniyor ve 2030 itibarıyla tüm sektörlerin bu uygulamaya tabi olacağı öngörülüyor. Bu gelişmeler, Türkiye'de faaliyet gösteren ve Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan işletmeler için büyük önem taşıyor. İhracatçı firmaların bu yeni düzenlemeye hazırlanmaları gerekiyor. Karbon azaltımı, eğitim, danışmanlık hizmetleri ve karbon emisyon raporlamaları gibi konularda yetkin firmalardan destek alınması ve gerekli teknolojilerin uygulanması öneriliyor. İhracat konusunda ürünlerin bu yeni kriterlere uygun hale getirilmesi önümüzdeki dönemde zorunlu hale gelecek. Bu bağlamda, yetkililer tarafından işletmelerin ilgili personeline yönelik ücretsiz eğitimler düzenleneceği ve bu eğitim için işletmelerin taleplerini, katılımcı bilgileriyle birlikte iletmesi gerektiği bildirildi. Eğitimlerin yeri ve zamanı ile ilgili bilgilendirme yapılacağı ifade edilerek, işletmelerin konuya hassasiyet göstermeleri istendi.
Avrupa Birliği'nin Karbon Ayak İzi Uygulamaları Türk İhracatçıları için Önemli Bir Dönemeç Olacak

"Avrupa'ya İhracatçılar Dikkat: OSB'den Karbon Düzenlemesi Alarmı!"

 

Avrupa Birliği'nin Karbon Ayak İzi Uygulamaları Türk İhracatçıları için Önemli Bir Dönemeç Olacak

 


Avrupa Birliği'nden, özellikle endüstriyel işletmelere yönelik olarak ciddi bir uyarı geldi. Sanayi faaliyetlerinden doğan karbondioksit ve diğer gaz emisyonları, yani karbon ayak izi, artık daha yakından takip edilecek. Bu kapsamda 2019 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Yeşil Mutabakat çerçevesinde belirli hedefler belirlendi.



2030 yılını kapsayan Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, yenilenebilir enerjiye geçişi, çevre dostu ekonomilerin inşasını ve biyoçeşitliliğin korunmasını hedefliyor. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan işletmeler için de yeni maliyetler ve rekabet koşulları ortaya çıkıyor.



Özellikle çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre ve elektrik sektörleri gibi karbon yoğun sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için bir geçiş süreci başlatıldı. 2023'ten 2025'e kadar sürecek bu dönem, 2026 yılından itibaren yeni düzenlemelerin tam anlamıyla uygulanmasını öngörüyor. İlgili sektörde faaliyet gösteren ihracatçı işletmelerin, sınırda Karbon ayak izi emisyon raporu sunmaları gerekecek.



Yakın gelecekte tekstil ve kimya sektörlerinin de sisteme dahil edilmesi bekleniyor ve 2030 itibarıyla tüm sektörlerin bu uygulamaya tabi olacağı öngörülüyor. Bu gelişmeler, Türkiye'de faaliyet gösteren ve Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan işletmeler için büyük önem taşıyor.



İhracatçı firmaların bu yeni düzenlemeye hazırlanmaları gerekiyor. Karbon azaltımı, eğitim, danışmanlık hizmetleri ve karbon emisyon raporlamaları gibi konularda yetkin firmalardan destek alınması ve gerekli teknolojilerin uygulanması öneriliyor. İhracat konusunda ürünlerin bu yeni kriterlere uygun hale getirilmesi önümüzdeki dönemde zorunlu hale gelecek.



Bu bağlamda, yetkililer tarafından işletmelerin ilgili personeline yönelik ücretsiz eğitimler düzenleneceği ve bu eğitim için işletmelerin taleplerini, katılımcı bilgileriyle birlikte iletmesi gerektiği bildirildi. Eğitimlerin yeri ve zamanı ile ilgili bilgilendirme yapılacağı ifade edilerek, işletmelerin konuya hassasiyet göstermeleri istendi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aksaraywebtv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.