Meme Kanseri Farkındalığı İçin eylem zamanı

Sağlık 15.10.2024 - 18:24, Güncelleme: 15.10.2024 - 18:24 1991 kez okundu.
 

Meme Kanseri Farkındalığı İçin eylem zamanı

Ekim ayında dünya genelinde farkındalık yaratmak adına çeşitli etkinlikler düzenleniyor

Türk Sağlık Bakanlığı ülkemizde kanser tarama programları başlatarak bu alanda erken tanı oranlarını artırmıştır. .

Meme Kanseri Farkındalığı İçin Geri Sayım: Ekim Ayında Bilinçlenme Zamanı "1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlendi, bu kapsamda, dünya geneli ve Türkiye'deki son durum ile ilgili veriler paylaşıldı. Meme kanseri, süt salgılayan bezler ve süt taşıyan kanallarda gelişen bir kanser türüdür. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre meme kanseri, yılda yaklaşık 2,3 milyon kadını etkilemekte; Türkiye'de ise her yıl 27 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Ekim ayında dünya genelinde farkındalık yaratmak adına çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Pembe renkle özdeşleşen bu ay boyunca, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kuruluşlar tarafından kampanyalar ve programlar yürütülüyor. Etkinliklerin hedefleri arasında genel ve kişisel risk faktörlerinin anlatılması, düzenli tarama alışkanlıklarının vurgulanması ve hastalığa dair farkındalığın artırılması yer alıyor. Meme kanseriyle mücadelede erken teşhis kritik bir öneme sahip. Bu doğrultuda Türk Sağlık Bakanlığı ülkemizde kanser tarama programları başlatarak bu alanda erken tanı oranlarını artırmıştır. En güncel ulusal kanser istatistiklerine göre, yeni tanı alan meme kanserlerinin yaklaşık yarısı lokalize iken, çok daha az bir yüzdesi uzak organ tutulumlu kanserlerdir. Ulusal Kanser Kontrol Programında korunma, önleme ve bilinçlendirme çalışmaları da etkin biçimde yürütülmekte. Meme kanseri risk faktörleri ve belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri konularında bilgilenmek, sağlıklı yaşam koşulları içinde kanserden korunma, meme kanseri riskini azaltmak için önemlidir. Risk faktörleri arasında tütün ürünleri kullanımı, geç doğum yapmak, emzirmemek, uzun süreli hormon kullanımı, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilo veya obezite, alkol kullanımı ve genetik yatkınlık bulunmakta. Erken adet görme ve geç menopoz başlangıcı gibi faktörler de riski artıran sebepler arasında sayılır. Meme kanserinin semptomları arasında memede sürekli büyüyen ağrısız kitleler, meme veya meme ucunda ağrı, deride yanma veya ekzema benzeri belirtiler, meme derisinde portakal kabuğu görünümü, tek taraflı olan kanlı meme ucunda akıntılar ve koltuk altında kitleler yer alabilir. Bu belirtiler fark edildiğinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Ekim ayında dünya genelinde farkındalık yaratmak adına çeşitli etkinlikler düzenleniyor

Türk Sağlık Bakanlığı ülkemizde kanser tarama programları başlatarak bu alanda erken tanı oranlarını artırmıştır. .

Meme Kanseri Farkındalığı İçin Geri Sayım: Ekim Ayında Bilinçlenme Zamanı "1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlendi, bu kapsamda, dünya geneli ve Türkiye'deki son durum ile ilgili veriler paylaşıldı. Meme kanseri, süt salgılayan bezler ve süt taşıyan kanallarda gelişen bir kanser türüdür. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre meme kanseri, yılda yaklaşık 2,3 milyon kadını etkilemekte; Türkiye'de ise her yıl 27 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır.

Ekim ayında dünya genelinde farkındalık yaratmak adına çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Pembe renkle özdeşleşen bu ay boyunca, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kuruluşlar tarafından kampanyalar ve programlar yürütülüyor. Etkinliklerin hedefleri arasında genel ve kişisel risk faktörlerinin anlatılması, düzenli tarama alışkanlıklarının vurgulanması ve hastalığa dair farkındalığın artırılması yer alıyor.

Meme kanseriyle mücadelede erken teşhis kritik bir öneme sahip. Bu doğrultuda Türk Sağlık Bakanlığı ülkemizde kanser tarama programları başlatarak bu alanda erken tanı oranlarını artırmıştır. En güncel ulusal kanser istatistiklerine göre, yeni tanı alan meme kanserlerinin yaklaşık yarısı lokalize iken, çok daha az bir yüzdesi uzak organ tutulumlu kanserlerdir.

Ulusal Kanser Kontrol Programında korunma, önleme ve bilinçlendirme çalışmaları da etkin biçimde yürütülmekte. Meme kanseri risk faktörleri ve belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri konularında bilgilenmek, sağlıklı yaşam koşulları içinde kanserden korunma, meme kanseri riskini azaltmak için önemlidir.

Risk faktörleri arasında tütün ürünleri kullanımı, geç doğum yapmak, emzirmemek, uzun süreli hormon kullanımı, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilo veya obezite, alkol kullanımı ve genetik yatkınlık bulunmakta. Erken adet görme ve geç menopoz başlangıcı gibi faktörler de riski artıran sebepler arasında sayılır.

Meme kanserinin semptomları arasında memede sürekli büyüyen ağrısız kitleler, meme veya meme ucunda ağrı, deride yanma veya ekzema benzeri belirtiler, meme derisinde portakal kabuğu görünümü, tek taraflı olan kanlı meme ucunda akıntılar ve koltuk altında kitleler yer alabilir. Bu belirtiler fark edildiğinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Aksaray HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aksaraywebtv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.