Turgat Karakaş: ‘Zorlukları İnanç ve Azimle Aşarak Bugünlere Geldim”
Turgat Karakaş: ‘Zorlukları İnanç ve Azimle Aşarak Bugünlere Geldim”
Türkiye'nin ilk serebral palsili (SP) Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler (İİBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen “İlham Veren Bir Hayat” konulu etkinlikte öğrencilerle buluştu.
Türkiye'nin ilk serebral palsili (SP) Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler (İİBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen “İlham Veren Bir Hayat” konulu etkinlikte öğrencilerle buluştu.
Engeller değil; inanç
ve azim başarıyı belirler
Türkiye'nin ilk serebral palsili (SP) Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler (İİBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen “İlham Veren Bir Hayat” konulu etkinlikte öğrencilerle buluştu. Halk arasında ‘beyin felci’ olarak bilinen serepsal palsili Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, TÜBİTAK’ın “dahi çocuğu” olarak da tanınıyor. Karakaş, zorlu yaşamına rağmen uzay mühendisliği alanında kazandığı ulusal ve uluslararası başarılarla ilham vermeye devam ediyor.
Konferansa Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, ASÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeliha Seçkin, ASÜ Engelliler topluluğu Koordinatörü Prof.Dr. Emine Fırat, Sakatlar derneği Başk. Bekir Kaya, Beyaz Ay Derneği Bşk Gül Karakoyun öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, imkânsız diye bir şey olmadığını bunun sadece biraz zaman aldığını dile getirdi. Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü matematik, fizik, ve kimya alanlarında yan dal yaptığını kaydeden Karakaş, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde de görev yaptığını ifade etti.
‘Zorlukları İnanç ve Azimle Aşarak Bugünlere Geldim”
Çocukluğunda geçirdiği zor zamanları inanç ve azimle aşarak bugünlere geldiğini belirten Karakaş, örnek hayat hikayesi ve başarısıyla Aksaray Üniversitesi öğrencilerine de ilham kaynağı oldu. Küçük yaşlarda yaşadığı hastalık nedeniyle doktorların kendisi hakkında olumsuz tahminlerde bulunduğunu ifade eden Karakaş, bu zorlu dönemi atlatıp hayata sıkı sıkıya tutunduğunu vurguladı. Uzay mühendisi olmak istediğinde çevresindeki öğretmen ve arkadaşlarının bu kararını ciddiye almadığını dile getiren Karakaş, bugün Türkiye'nin ilk uzay mühendisi ünvanını taşımanın azimle çalışmanın ve asla vazgeçmemenin bir sonucu olduğunu kaydetti.
“Ülkemiz ve Milletimiz İçin Çalışmayı Tercih Ettim”
Uzay Mühendisi Karakaş, yurt dışından gelen teklifleri neden reddettiği sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi: “Benim kara kaşım, gözüm için çağırmıyorlar. Ülkemizin gelişmesini istemedikleri için davet ediyorlar. Bu nedenle gitmedim. Vatan toprağı için çalışmak istedim. Öğrencilerimizin de bu bilinçle çalışıp çabalaması, ülkemiz için üretmesi gerekiyor.” Öğrencilere ülkemiz ve milletimiz daha fazla çalışmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Karakaş, “Biz yapacağız, biz çalışacağız, biz başaracağız. Ülkemiz gelişecek. Öğrencilerimiz ülkemiz için çok değerli. Onlara inanıyorum. Her zorluğa karşı inananlar için başaracağız. Nasıl ki Seyit Ali Onbaşı vatan sevgisiyle o mermiyi kaldırdıysa, biz de aynı sevgiyle çalışıp çabalayacağız” dedi.
Asü Engelli Koordinatörü Prof Dr Emine Frat Tebrik Etti
“Bu Yolda Öncü Olmaktan Gurur Duyuyorum”
Engelsiz yaşamın mümkün olduğunu ve engelli bireylerin de ülkemiz adına büyük işler başarabileceğini savunan Karakaş, bu yolda öncü olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Hayat hikâyesinden ilham alan ve duygulanan öğrenciler karşısında kendisi de duygulanan Karakaş, ülkemizin gençlerine bu yolda güvendiğini de sözlerine ekledi. Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, konferansın sonunda öğrencilerin ve öğretim üyelerinin sorularını cevapladı. Konferansın ardından ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, Turgay Karakaş’a teşekkür belgesi, ASÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Zeliha Seçkin de hediye takdiminde bulundu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.